Sproeistoffen en tuinbenodigheden
Pavela


Info voor de buxusliefhebber:


Wat is een buxusmot?

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een vlindertje uit de familie van grasmotten. Het motje heeft een semi-transparante witte kleur en wordt ongeveer 4 cm groot. Van oorsprong uit Oost Aziƫ maar het vermoeden bestaat dat ze ergens in 2005 meegekomen is met het transport van buxussen uit China. De meeste mensen kennen de buxusmot niet maar wel de rups, die uiteindelijk verpopt tot mot.


De rupsen worden ongeveer 4 cm groot en zijn felgroen met een zwarte kop en zwarte lengtestrepen. De pop is aanvankelijk felgroen met donkere strepen en vlekken; hij verkleurt later naar lichtbruin tot bruinachtig. De eerste dagen is de rups amper een cm groot en ontwikkelen zich tot een volgroeide rups van ongeveer 4 cm. Tussen april en september komen twee tot drie generaties tot leven en volwassen motten kunnen zich tot 10 kilometer ver verspreiden.


Hoe pak je de rups preventief aan?

Om dit op een efficiƫnte manier aan te pakken maakt u best een onderscheid tussen de curatieve en de preventieve aanpak. Wil je een goed resultaat? Dan doe je beide. De buxusrups of -mot is gelukkig goed te bestrijden. Vraag gerust om advies!